Μια τοπική παράδοση στη Μεθώνη περιλαμβάνει την ετήσια αναβίωση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα, που έγινε θρύλος όχι μόνο λόγω των πολλών ετών που πέρασαν πριν το ζευγάρι επισημοποιήσει τον δεσμό του αλλά και τις πρωτοφανείς εορταστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν. Από εκείνη την εποχή, τέτοιες μεγάλες και φουσκωμένες γιορτές συνηθίζεται να περιγράφονται σαν τον «γάμο του Κουτρούλη».
Η ημέρα που η Καλαμάτα απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξακολουθεί να γιορτάζεται στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Στο ιστορικό κέντρο και στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων κάθε χρόνο γίνεται ιστορική αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης εκείνη την ημέρα το 1821.
Οι Εκκλησίες στη Μεσσηνία, όπως σε όλη την Ελλάδα, γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό - την αποκάλυψη από τον άγγελο Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού, τον Υιό του Θεού. Η γιορτή του Ευαγγελισμού λαμβάνει χώρα εννέα μήνες πριν από την Ημέρα των Χριστουγέννων. Την ίδια μέρα, όλη η Ελλάδα διοργανώνει γιορτές και παρελάσεις για την Απελευθέρωση της Ελλάδας μετά από 400 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Ελλάδα.
«Πρωταγωνιστές είναι οι καρναβαλιστές», με αυτό το σύνθημα το Καλαματιανό Καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο με μια πανηγυρική γιορτή στην πλατεία 23ης Μαρτίου, συνήθως στα μέσα του Φεβρουαρίου (ο εορτασμός των αποκριών δεν έχει σταθερή ημερομηνία για αυτό και οι ημ/νιες των εκδηλώσεων μεταβάλλονται κάθε έτος). Ολόκληρη η πόλη της Καλαμάτας, μπαίνει στους ρυθμούς του καρναβαλιού με ένα πλούσιο πρόγραμμα από εκδηλώσεις, δρώμενα και συναυλίες,