Η Αποκρέα στα ελληνικά σημαίνει αποχή από το κρέας και προετοιμασία για την περίοδο νηστείας πριν από το Πάσχα. Μέσα σε αυτό το πνεύμα διακοπών υπήρχε παλαιότερα και το έθιμο των «χοιροσφαγίων» στη Μεσσηνία, όταν κάθε νοικοκυριό σφάγιαζε ένα ζώο την ημέρα πριν από την Τσικνοπέμπτη.
Οι κάτοικοι τότε "τσίκνίζαν" (δηλαδή κάπνιζαν), το κρέας και τα λουκάνικα που θα διατηρούσαν. Μέχρι και σήμερα είναι έθιμο να βγαίνουμε την Τσικνοπέμπτη και να απολαμβάνουμε το άρωμα και τη γεύση του ψητού κρέατος, να πίνουμε κρασί και να αφήνουμε πίσω μας τα άγχη και τις ανησυχίες.
Πρακτικά, η Τσικνοπέμπτη σημαδεύει την έναρξη των αποκριών και των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, που ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Η Τσικνοπέμπη, οι απόκριες (καρναβάλι) και η Καθαρά Δευτέρα έχουν διαφορετική ημερομηνία, συνήθως από τα μέσα Φεβρουαρίου, ώς τις αρχές του Μάρτη.