Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι συνώνυμο με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Από το 1995 μέχρι σήμερα τροφοδοτεί το κοινό με έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενώντας δημιουργούς που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού. Έτσι και φέτος για δέκα ημέρες, από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου 2021, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 31 παραγωγές, 18 από το εξωτερικό και 13 από την Ελλάδα. Πρόκειται για παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο χορό και hip hop μέχρι ακροβατικά και σύγχρονους αστικούς αφρικανικούς χορούς. Ο τίτλος του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος είναι "Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι;".
Κεντρική Σκηνή
Στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας και στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν 4 παραστάσεις. Το έργο Möbius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane θα ανοίξει το Φεστιβάλ στις 16 & 17 Ιουλίου. Ακολουθεί μία από τις σημαντικότερες βρετανικές ομάδες χορού, οι Far From the Norm, με το επαναστατικό έργο BLKDOG του Botis Seva, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου. Ακολουθεί η The QDance Company του Qudus Onikeku από το Λάγος της Νιγηρίας, στο έργο Re:INCARNATION στις 24 Ιουλίου. Τέλος το έργο Stones and Bones από την ομάδα RootlessRoot, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 25 Ιουλίου.
Black Box
Η Εναλλακτικής Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τέσσερα μικτά ντουέτα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, υπό τον γενικό τίτλο Mixed Doubles. Πρόκειται για τα ντουέτα Cornered της Faizah Grootens, Re-call της χορογράφου Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη, Feeling Good με αναφορές στον Άνθρωπο του Βιτρούβιου σε χορογραφία Diego Tortelli και Fine Lines που χορογραφεί η Roser López Espinosa. Ακολουθούν το έργο One More Thing του Ισραηλινού Adi Boutrous, το DEN.TRO της Maria Fonseca από την Πορτογαλία και η Ευαγγελία Ράντου με το Ǝ V A: το νέο σόλο της γνωστής χορεύτριας παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα. Ακολουθούν το Zeppelin Bend της Κατερίνας Ανδρέου, το νέο έργο της Αθανασίας Κανελλοπούλου Nadja – Who am I?,το Through the Grapevine, της ομάδας not standing του Βέλγου Alexander Vantournhout και η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα και διεθνώς βραβευμένη Oona Doherty από την Ιρλανδία, με το Hope Hunt and the Ascension into Lazarus.
Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας
Θα πραγματοποιηθούν 16 υπαίθριες παραστάσεις σε οκτώ βραδιές χορού, όλες με δωρεάν είσοδο. Στο καθιερωμένο πλέον βραδινό ραντεβού στις 21:00 στην πλατεία.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Tα εργαστήρια, σεμινάρια και masterclasses του 27ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και σε όλους όσους αγαπούν τον χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες.
Το φετινό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείται από δύο βασικά σεμινάρια, το Physicology με τον Jos Baker και το Mindcross με την Lívia Balážová και πέντε masterclasses, το Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive με τον Akira Yoshida, το Sensitive Skills με τον Chey Jurado, το The QDance Company με την Adila Omotosho, Fighting Monkey Practice – Coordinations με τον Jozef Fruček και το Monkey Practice – From the other side με την Λίντα Καπετανέα.
Εκτός από το πρόγραμμα για επαγγελματίες, συνεχίζονται τα προγράμματα και τα εργαστήρια χορού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, με έμφαση στις μικρές και μεγάλες ηλικίες, σε όλη την οικογένεια και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τα εργαστήρια έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και να εκπαιδεύσουν το κοινό πάνω στον σύγχρονο χορό και την κίνηση.
Εργαστήρι χορού με τίτλο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για παιδιά και εφήβους 5-18 ετών, εργαστήρι χορού με τίτλο ΓΙΑΜ! για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου, εργαστήρι κίνησης για ηλικίες άνω των 50 («50+») από την Πηνελόπη Μωρούτ, εργαστήρι κίνησης για ηλικίες άνω των 70 («70+») από την Βιτόρια Κωτσάλου και εργαστήριο για ΑμεΑ σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τις Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ειρήνη Κουρούβανη και Βιβή Χριστοδουλοπούλου.
Όπως και την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ θα ακολουθήσει και φέτος πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμόδιων αρχών και τα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας για τους χώρους τέχνης και πολιτισμού, όπως αυτά ορίζονται και προσαρμόζονται διαρκώς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.